dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1165]

Pigwówka - nalewka z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nalewka z jabłuszek pigwy z dodatkiem skórki z pomarańczy i goździków. Słodzona pół na pół miodem i cukrem. Polecam.

Pigwówka - nalewka z pigwy

Składniki:

Pigwówka - nalewka z pigwy

 

Sposób przygotowania:

Pigwówka - nalewka z pigwy

Pierwszy etap:

Pigwwka - nalewka z pigwy
Pigwę, skórkę i goździkin zalewamy spirytusem.

Jabłuszka oczyszczamy i usuwamy pestki. Kroimy w małe cząstki. Przekładamy do dużego słoja, dodajemy skórkę z pomarańczy i goździki. Zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 3 tygodnie. Słoik co jakiś czas potrząsamy aby wszystko się wymieszało.

Drugi etap:

Pigwwka - nalewka z pigwy
Dokładnie odcedzamy owoce pigwy z alkoholu.

Dokładnie zlewamy alkohol z owoców i przelewamy do innego słoika, który szczelnie zakręcamy i ostawiamy w ciemne miejsce.

Trzeci etap:

Pigwwka - nalewka z pigwy
Do pigwy dodajemy cukier i miód aby owoce puściły sok.

Do owoców dodajemy cukier i miód. Odstawiamy na kilka dni aby owoce puściły sok. Ponownie odcedzamy sok od owoców i mieszamy go z wcześniej zlanym alkoholem. Nalewkę rozlewamy do butelek i szczelnie zakręcam. Odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce aby nalewka dojrzała.
Smacznego!