Sposób przygotowania:
Pigwówka - nalewka z pigwyPierwszy etap:
Jabłuszka oczyszczamy i usuwamy pestki. Kroimy w małe cząstki. Przekładamy do dużego słoja, dodajemy skórkę z pomarańczy i goździki. Zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 3 tygodnie. Słoik co jakiś czas potrząsamy aby wszystko się wymieszało.
Drugi etap:
Dokładnie zlewamy alkohol z owoców i przelewamy do innego słoika, który szczelnie zakręcamy i ostawiamy w ciemne miejsce.
Trzeci etap:
Do owoców dodajemy cukier i miód. Odstawiamy na kilka dni aby owoce puściły sok. Ponownie odcedzamy sok od owoców i mieszamy go z wcześniej zlanym alkoholem. Nalewkę rozlewamy do butelek i szczelnie zakręcam. Odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce aby nalewka dojrzała.
Smacznego!