kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z owoców głogu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca. Dlatego nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale i zdrowa.

Nalewka z owoców głogu

Składniki:

Nalewka z owoców głogu

 

  • 400g owoców głogu
  • 400ml spirytusu
  • 400 ml wódki
  • laska wanilii
  • 2 anyże gwieździste
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 laski cynamonu
  • 200g cukru
  • 200 ml wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Nalewka z owoców głogu

1

Nalewka z owoców głogu
Owoce głogu myjemy i razem z przyprawamy zalewamy alkoholem.

Owoce głogu myjemy, oczyszczamy i odrywamy ogonki.
Duży słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 20 minut.
Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną laskę wanilii, laski cynamonu, anyż gwieździsty oraz suszone śliwki. Wódkę mieszamy ze spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy owoce głogu z przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.

2

Nalewka z owoców głogu
Po 3 tygodniach odcedzamy i dodajemy syrop cukrowy.

Po tym czasie odcedzamy owoce. Wyciągamy laskę wanilii, laski cynamonu oraz anyż ale nie wyrzucamy.
Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml wody mineralnej. Dodajemy wyciągnięte wcześniej z nastawu przyprawy. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy przyprawy. Schłodzony syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.