Sposób przygotowania:
Nalewka z owoców głogu1
Owoce głogu myjemy, oczyszczamy i odrywamy ogonki.
Duży słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 20 minut.
Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną laskę wanilii, laski cynamonu, anyż gwieździsty oraz suszone śliwki. Wódkę mieszamy ze spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy owoce głogu z przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.
2
Po tym czasie odcedzamy owoce. Wyciągamy laskę wanilii, laski cynamonu oraz anyż ale nie wyrzucamy.
Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml wody mineralnej. Dodajemy wyciągnięte wcześniej z nastawu przyprawy. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy przyprawy. Schłodzony syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.