Sposób przygotowania:
Nalewka z pigw
Pigwy opłukać, osączyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Przełożyć pigwy do rondla, zalać wodą, gotować pod przykryciem 50 minut.
Z owoców pigwy odcisnąć sok przez gazę, podgrzać sok, rozpuścić w nim cukier.
Syrop wymieszać z rumem, spirytusem, odstawić do lodówki na 3 tygodnie.
Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem.
Pokrojoną cienko skórkę i sok z pomarańczy dodać do nalewki, odstawić na 30 dni.
Nalewkę przelać przez gazę i rozlać do butelek, odstawić na 5 miesięcy.
Przełożyć pigwy do rondla, zalać wodą, gotować pod przykryciem 50 minut.
Z owoców pigwy odcisnąć sok przez gazę, podgrzać sok, rozpuścić w nim cukier.
Syrop wymieszać z rumem, spirytusem, odstawić do lodówki na 3 tygodnie.
Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem.
Pokrojoną cienko skórkę i sok z pomarańczy dodać do nalewki, odstawić na 30 dni.
Nalewkę przelać przez gazę i rozlać do butelek, odstawić na 5 miesięcy.
dominika1987
Danusia19671