Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1382]

Nalewka z pigw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nalewka z przepisu koleżanki

Nalewka z pigw

Składniki:

Nalewka z pigw

 

  • spirytus -1 l
  • pomarańcza -1 szt
  • rum ciemny -100 ml
  • woda -1 l
  • cukier -350 g
  • pigw -2 kg

Sposób przygotowania:

Nalewka z pigw
Pigwy opłukać, osączyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Przełożyć pigwy do rondla, zalać wodą, gotować pod przykryciem 50 minut.
Z owoców pigwy odcisnąć sok przez gazę, podgrzać sok, rozpuścić w nim cukier.
Syrop wymieszać z rumem, spirytusem, odstawić do lodówki na 3 tygodnie.
Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem.
Pokrojoną cienko skórkę i sok z pomarańczy dodać do nalewki, odstawić na 30 dni.
Nalewkę przelać przez gazę i rozlać do butelek, odstawić na 5 miesięcy.