Sposób przygotowania:
nalewka z truskawek
truskawki obrać z szypułek i dokładnie umyć ,następnie je osuszyć,truskawki pokroić na połówki,do dużego słoja wrzucić pokrojone truskawki i zasypać je cukrem,słój zakręcić i odstawić na 3 dni aby truskawki puściły sok,w tym czasie często potrząsać słojem,aby cukier się rozpuścił w soku z truskawek,po 3 dniach do słoja dodać gałązkę świeżej mięty,i pokrojoną w plasterki cytrynę,zalać to spirytusem słój szczelnie zamknąć i odstawić w zaciemnione miejsce na 2 tygodnie,po tym czasie zlać spirytus z wytworzonym sokiem z truskawek do butelek,a truskawki pozostawić w słoju i zalać je 0,5 litra rumem,słój szczelnie zakręcić i pozostawić w zaciemnionym miejscu na 2 tygodnie .po tym czasie,zlać rum i dokładnie wymieszać ze spirytusem z sokiem w dużym garnku, truskawki wyrzucić ,po wymieszaniu przelać nalewkę do butelek i schować do spiżarni,na minimum 3 miesiące ,po tym czasie dopiero jest gotowa do spożycia