Sposób przygotowania:
Czekoladowe pierogi z truskawkami i sosemEtap I
Mąkę przesiałam, zmieszałam z kakaem i cukrem waniliowym. Powoli połączyłam z gorącym mlekiem, posiekałam i zagniotłam. Ciasto wałkowałam na grubość ok 4 mm i wykrawałam krążki kubkiem. Mi z tej ilości wyszło 10 sztuk.
Etap II
Na każdym pierogu nałożyłam truskawkę i dokładnie skleiłam. Gotowałam w wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Przecedziłam i przelałam delikatnie zimną wodą.
Etap III
Czekoladę roztopiłam z łyżeczką mleka. Serek połączyłam z cukrem waniliowym, miętą oraz posiekanymi truskawkami. Do gorącej czekolady dodałam po jednej łyżeczce twarożku i dokładnie wymieszałam. Postąpiłam tak aż do ostatniej łyżeczki, po czym gotowy sosik schłodziłam w lodówce.
zbysiowa