VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników.

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

Składniki:

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

 

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 400 ml wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml wrzątku
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
  • 1,5 szklanki truskawek

Sposób przygotowania:

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki studzimy.

Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem do momentu powstania puszystej pianki (ok. 5 min na dużych obrotach). Mleko dzielimy na dwie porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.

Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki.

Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce.

Deser najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy masy mocno stężeją.