Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1319]

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nalewka, która ma wiele właściwości leczniczych. Działa na wiele problemów trawiennych, obniża ciśnienie i cholesterol we krwi.

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Składniki:

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Etap 1:

  • 7-8 zielonych orzechów włoskich (zerwanych na przełomie czerwca, lipca)
  • 1/2 litra spirytusu

Etap 2:

  • 1 szklanka cukru (ilość cukru wg smaku)
  • 500 ml przegotowanej, zimnej wody

Sposób przygotowania:

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Etap 1:

Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Krojąc orzechy nalezy nałożyć rękawiczki, ponieważ orzechy mocno barwią.

Umyte orzechy pokroić w cienkie plastry. Można również w kostkę. Umieścić je w dużym słoju, zakręcić i odstawić na minimum 5 tygodni. Słój powinien stać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Etap 2:

Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Ilość cukru można modyfikować wg własnego smaku.

Alkohol zlać i kolejno same orzechy zasypać cukrem. Można dolać odrobinę alkoholu, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru. Co jakiś czas zamieszać słojem. Następnie wytworzony sok zalać odlanym uprzednio spirytusem i wodą. Przelać do butelek i odstawić na minimum 5 miesięcy.
Czym dłużej stoi, tym lepiej.