Nalewka z suszonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Owoce opłukać, ułożyć warstwami w dużym słoju przesypując na zmianę rodzynkami i orzechami. Imbir obrać i pokroić w plastry i doło

Nalewka z suszonych owoców

Składniki:

Nalewka z suszonych owoców

 

  • ½ litra wódki lub spirytusu
  • 2 kieliszki (100 ml) brandy lub rumu
  • 200 g rodzynek
  • 400 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 300 g suszonych moreli
  • 300 g suszonych jabłek
  • 300 g suszonych gruszek
  • 300 g suszonych fig
  • 12 włoskich orzechów
  • 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm)

Sposób przygotowania:

Nalewka z suszonych owoców
Owoce opłukać, ułożyć warstwami w dużym słoju przesypując na zmianę rodzynkami i orzechami. Imbir obrać i pokroić w plastry i dołożyć do słoja. Dodać alkohol i odstawić na 1 miesiąc, po tym czasie odcedzić i przelać do mniejszych butelek.