maniuś

maniuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Napoleonki bez pieczenia Roksany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

-------- przepis na około 20 porcji ----------

Napoleonki bez pieczenia Roksany

Składniki:

Napoleonki bez pieczenia Roksany

 

  • 1-2 paczki krakersów
  • masło roślinne
  • 3 cukry waniliowe
  • 1 szklanka mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 l. mleka
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Napoleonki bez pieczenia Roksany
3 szklanki mleka wlać do garnka,dodać masło i cukier waniliowy.
Zagotować na małym ogniu,mieszając co jakiś czas.
Żółtka,cukier,mąkę i reszte mleka zmiksować na jednolitą mase.
Gotujące się mleko zdjąć z ognia.
Cały czas mieszając,wlać powoli zmiksowane żółtka z cukrem i mąką.
Garnek postawić na małym ogniu. Gotować aż masa zgęstnieje jak budyń.
W prostokątnej formie ułożyć połowe krakersów i wylać na nie gorącą mase
rozprowadzić delikatnie po całości i przykryć resztą krakersów.
Posypać obficie cukrem pudrem,odstawić do ostygnięcia.
po 2-3 godzinach smakują wyśmienicie

przepis ze zbiorów mojej córki :))