PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Napoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chyba wszystkie dzieci lubią makaron z sosem pomidorowym...

Napoli

Składniki:

Napoli

 

  • 40g koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek bobkowy
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka czubata śmietany 12% lub 18%
  • woda
  • makaron
  • starty parmezan - do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Napoli
Cebulę szklimy na oleju razem z ziarnami ziela angielskiego i połamanym na 3 listkiem bobkowym. Gdy cebula będzie wiotka i troszkę zarumieni przekładamy ją na sitko, wyciągamy przyprawy (już nam nie będą potrzebne) i przecieramy ją przez sitko lub mielimy w blenderze na papkę. Do powstałego "musu" dodajemy wodę (0,5 - 3/4 szklanki), koncentrat, śmietanę i łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i zagotowujemy na patelni lub w garnku. Jeśli sosik jest zbyt rzadki zagęszczamy mąką. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron możemy polać lub wymieszać na patelni z sosem. Posypujemy startym parmezanem lub zwykłym żółtym serem np. gouda.