Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Nocne buleczki sniadaniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Buleczki na sniadanie,pyszne i co najwazniejsze,domowe:)

Nocne buleczki sniadaniowe

Składniki:

Nocne buleczki sniadaniowe

 

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

  • pol szklanki wody

 

 

 

  • 1/3 szklanki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Nocne buleczki sniadaniowe


Ciasto przygotowuje sie wieczorem.Rano bulki sie piecze. Wieczorem: Obie maki (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski.Drozdze rozkruszyc i zasypać  cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (lub od razu dodac jeszcze odrobine mleka i mieszając doprowadzic do rozpuszczenia). Mąke polaczyc z  sola, mlekiem, woda, olejem i rozpuszczonymi drożdżami. Wszystko mieszać tak dlugo az skladniki sie ladnie polacza.  Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 10 minut (lub tak dlugo dopuki nie bedzie sie kleic do rak,mozna sobie pomagac posypujac od czasu do czasu maka ). Wyrobione ciasto odstawic w cieple miejsce na ok.10 minut..Potem znowu wyrabiać jeszcze przez około 5  minut. Wyrobione ciasto przelozyc do delikatnie naoliwionej miski, przykryć folią , wstawić do lodówki na całą noc.  Rano:Wyrosniete  ciasto podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika mozna bulki posmarowac roztrzepanym jajkiem,mozna tez posypac makiem badz innymi ulubionymi dodatkami. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Smacznego





Tagi:

śniadaniowe