Sposób przygotowania:
Nocne buleczki sniadanioweCiasto przygotowuje sie wieczorem.Rano bulki sie piecze. Wieczorem: Obie maki (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski.Drozdze rozkruszyc i zasypać cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (lub od razu dodac jeszcze odrobine mleka i mieszając doprowadzic do rozpuszczenia). Mąke polaczyc z sola, mlekiem, woda, olejem i rozpuszczonymi drożdżami. Wszystko mieszać tak dlugo az skladniki sie ladnie polacza. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 10 minut (lub tak dlugo dopuki nie bedzie sie kleic do rak,mozna sobie pomagac posypujac od czasu do czasu maka ). Wyrobione ciasto odstawic w cieple miejsce na ok.10 minut..Potem znowu wyrabiać jeszcze przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przelozyc do delikatnie naoliwionej miski, przykryć folią , wstawić do lodówki na całą noc. Rano:Wyrosniete ciasto podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika mozna bulki posmarowac roztrzepanym jajkiem,mozna tez posypac makiem badz innymi ulubionymi dodatkami. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Smacznego
lilalo