2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Włoski pieróg-alla pizza

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Uwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania.Spróbujcie-pycha :)

Włoski pieróg-alla pizza

Składniki:

Włoski pieróg-alla pizza

Ciasto:

Nadzienie;

  • 30 dag pieczarek
  • 10 dag podsuszanej kiełbasy lub kabanosów
  • 10 dag sera grana padano lub cheddar
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka masła
  • Zioła włoskie do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Włoski pieróg-alla pizza

Ciasto:

Włoski pieróg-alla pizza
ciasto drożdżowe przygotowujemy wg podanego przepisu

Cukier mieszam w misce z suszonymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko i wodę odstawiam na pięć minut do napęcznienia.

Następnie wsypuję mąkę, dodaję sól i mieszam , wlewam zaczyn, wbijam jajko, dodaję oliwę i zagniatam gładkie elastyczne ciasto.

Odstawiam na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielę na trzy części.

Nadzienie:

Włoski pieróg-alla pizza
Na rozwałkowane ciasto dodajemy pieczarki i resztę farszu

Pieczarki myję i siekam na plasterki, cebulę w kostkę , ser ścieram na tarce a kiełbasę kroję na cienkie plasterki.

Masło rozgrzewam na patelni, dodaję cebulę szklę pod przykryciem, dodaję resztę składników i podduszam do odparowania wody, doprawiam farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.

ETAP 3:

Włoski pieróg-alla pizza
na sam koniec posypujemy startym na tarce serem żółtym,

Ciasto wałkuję na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, smaruję przecierem pomidorowym, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nakładam nadzienie, posypuję startym serem, zwijam na pół formując pieroga, radełkiem odcinam równo brzegi.

ETAP 4:

Włoski pieróg-alla pizza
zawijamy formując pieróg brzegi dociskamy widelcem pieczemy

dociskam je widelcem, układam na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawiam na 20 minut aby podrosło, piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c, pododaję gorące danie, można polać ketchupem.

Życzę smacznego!