Sposób przygotowania:
Włoski pieróg-alla pizzaCiasto:
Cukier mieszam w misce z suszonymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko i wodę odstawiam na pięć minut do napęcznienia.
Następnie wsypuję mąkę, dodaję sól i mieszam , wlewam zaczyn, wbijam jajko, dodaję oliwę i zagniatam gładkie elastyczne ciasto.
Odstawiam na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielę na trzy części.
Nadzienie:
Pieczarki myję i siekam na plasterki, cebulę w kostkę , ser ścieram na tarce a kiełbasę kroję na cienkie plasterki.
Masło rozgrzewam na patelni, dodaję cebulę szklę pod przykryciem, dodaję resztę składników i podduszam do odparowania wody, doprawiam farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.
ETAP 3:
Ciasto wałkuję na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, smaruję przecierem pomidorowym, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nakładam nadzienie, posypuję startym serem, zwijam na pół formując pieroga, radełkiem odcinam równo brzegi.
ETAP 4:
dociskam je widelcem, układam na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawiam na 20 minut aby podrosło, piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c, pododaję gorące danie, można polać ketchupem.
Życzę smacznego!
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki