Sposób przygotowania:
Pasztet warzywny z cukiniiETAP 1:
![Pasztet warzywny z cukinii Pasztet warzywny z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-warzywny-z-cukinii-397460.jpg)
Warzywa oczyściłam i obrałam. Cukinie (ze skórką) starłam na grubych oczkach tarki, posoliłam i odstawiłam. Następnie odcedziłam z nadmiaru wody. Resztę warzyw obrałam i starłam na tarce, ser również starłam. Natkę pietruszki i cebulę drobno posiekałam. Wszystkie warzywa, ser, olej, kaszkę mannę i soczewicę włożyłam do dużej miski.
ETAP 2:
![Pasztet warzywny z cukinii Pasztet warzywny z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-warzywny-z-cukinii-397461.jpg)
Jaja rozbiłam, oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka dodałam do warzyw wraz z ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
ETAP 3:
![Pasztet warzywny z cukinii Pasztet warzywny z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-warzywny-z-cukinii-397462.jpg)
Osobno ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę dodałam do reszty składników i dokładnie całość wymieszałam.
ETAP 4:
![Pasztet warzywny z cukinii Pasztet warzywny z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-warzywny-z-cukinii-397463.jpg)
Tak przygotowaną masę przełożyłam do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 5:
![Pasztet warzywny z cukinii Pasztet warzywny z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-warzywny-z-cukinii-397466.jpg)
Pasztet wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekłam 1 godzinę.