Sposób przygotowania:
Pasztet warzywny z cukiniiETAP 1:
Warzywa oczyściłam i obrałam. Cukinie (ze skórką) starłam na grubych oczkach tarki, posoliłam i odstawiłam. Następnie odcedziłam z nadmiaru wody. Resztę warzyw obrałam i starłam na tarce, ser również starłam. Natkę pietruszki i cebulę drobno posiekałam. Wszystkie warzywa, ser, olej, kaszkę mannę i soczewicę włożyłam do dużej miski.
ETAP 2:
Jaja rozbiłam, oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka dodałam do warzyw wraz z ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
ETAP 3:
Osobno ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę dodałam do reszty składników i dokładnie całość wymieszałam.
ETAP 4:
Tak przygotowaną masę przełożyłam do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 5:
Pasztet wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekłam 1 godzinę.