pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Walentynkowe serca ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Drożdżowe rolady, nadziewane farszem ze szpinaku i uformowane w kształt serduszek. Pięknie pachną kminkiem i nadają się nie tylko na Walentynki.

Walentynkowe serca ze szpinakiem

Składniki:

Walentynkowe serca ze szpinakiem

Ciasto drożdżowe

Farsz

Sposób przygotowania:

Walentynkowe serca ze szpinakiem

Ciasto drożdżowe

Najpierw robimy zaczyn:
Drożdże rozcieramy cukrem. Dodajemy 60 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na ok 25 minut przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, jajko. Wlewamy resztę mleka, rozpuszczone masło i zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i w ciepłe miejsce odstawiamy na ok godzinę aby wyrosło.

Farsz

Szpinak przekładamy na patelnię i podlewamy odrobiną wody. Kiedy się rozmrozi doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Dodajemy śmietanę i ziarna słonecznika.

Robimy serca

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wyjmujemy na stolnicę oproszoną mąką i delikatnie rozwałkowujemy. Na każdą część wykładamy część szpinakowego farszu. Zwijamy roladę i formujemy serduszka.

Odstawiamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 s.

Podrośnięte serduszka smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżka mleka i posypujemy kminkiem.

Pieczemy 35 minut.