Sposób przygotowania:
Walentynkowe serca ze szpinakiemCiasto drożdżowe
Najpierw robimy zaczyn:
Drożdże rozcieramy cukrem. Dodajemy 60 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na ok 25 minut przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, jajko. Wlewamy resztę mleka, rozpuszczone masło i zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i w ciepłe miejsce odstawiamy na ok godzinę aby wyrosło.
Farsz
Szpinak przekładamy na patelnię i podlewamy odrobiną wody. Kiedy się rozmrozi doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Dodajemy śmietanę i ziarna słonecznika.
Robimy serca
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wyjmujemy na stolnicę oproszoną mąką i delikatnie rozwałkowujemy. Na każdą część wykładamy część szpinakowego farszu. Zwijamy roladę i formujemy serduszka.
Odstawiamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 s.
Podrośnięte serduszka smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżka mleka i posypujemy kminkiem.
Pieczemy 35 minut.