WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Nutella śliwkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na domową nutellę, ale zupełnie inną niż ta sklepowa bo nie z orzechów i kakao a ze śliwek węgierek i kakao.

Nutella śliwkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nutella śliwkowa

 

  • 1,7kg śliwek węgierek świeżych lub mrożonych, ale wtedy 1,7kg po rozmrożeniu
  • 600 g cukru
  • ok. 20 g cukru waniliowego
  • ok.120 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Nutella śliwkowa

ETAP 1:

Jeśli śliwki są mrożone to należy je wcześniej rozmrozić wykładając na durszlak na kilka godzin wcześniej. Następnie po rozmrożeniu śliwki przełożyć do garnka i ustawić na gazie.

Smażyć ok. 20-30 minut aż śliwki będą miękkie. Po tym czasie śliwki zblendować blenderem na gładką papkę. Do zblendowanych śliwek wrzucić pozostałe składniki czyli obydwa rodzaje cukru oraz kakao i mieszać aż wszystko się połączy a cukier rozpuści się.

Nutellę ponownie ustawić na gazie i pogotować jeszcze kilka minut. Następnie przelać do wyparzonych słoiczków i zawekować.

Nutellę można jeść jako smarowidło do pieczywa, placków, naleśników, gofrów lub dodatek do ciast.

Nutella śliwkowa
Nutella ze śliwek węgierek i kakao w garnku

Tagi:

przetwory