Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkowąETAP 1:
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.
Migdały i orzechy włoskie rozdrobnić lub drobno posiekać. Wymieszać z przesianą mąkę pszenną, mąką krupczatką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka utrzeć z cukrem, aż całkiem się rozpuści, a masa zbieleje i zwiększy objętość. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej.
ETAP 2:
Wsypać mąkę z orzechami i zmiksować na mniejszych obrotach miksera.
ETAP 3:
Na końcu dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy ∅ 25 cm z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40-50 min. Ciasto wystudzić.
ETAP 4:
Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Kiedy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie zagrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić.
Smacznego
SylaUla