sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Aksamitna czekośliwka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i nieskomplikowany sposób na wykorzystanie śliwek. Jeżeli znudziły wam się zwykłe powidła polecam ten przepis, lekko kwaskowe z kakaową nutą.

Aksamitna czekośliwka

Składniki:

Aksamitna czekośliwka

Składniki

Sposób przygotowania:

Aksamitna czekośliwka
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Miksujemy na gładką papkę, którą przekładamy do garnka. Wsypujemy kakao i cukier.

Smażymy składniki około 2 godziny na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie przypaliły się. Kiedy uzyskamy odpowiednią gęstość, przekładamy powidła do słoików.

Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 80 stopniach.