Sposób przygotowania:
Dżem z mirabelek z białą czekoladą
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy, wypestkowujemy (najlepiej za pomocą drylownicy do wiśni) i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż dżem się zagęści.
Kiedy konsystencja dżemu nas zadowala dodajemy połamana biała czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając żeby dżem się nie przypalił.
Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Owoce myjemy, wypestkowujemy (najlepiej za pomocą drylownicy do wiśni) i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż dżem się zagęści.
Kiedy konsystencja dżemu nas zadowala dodajemy połamana biała czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając żeby dżem się nie przypalił.
Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.