kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem z mirabelek z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo znany i lubiany dżem czekośliwka doczekał się modyfikacji z użyciem śliwek mirabelek i białej czekolady. Kwaśnawe owoce świetnie komponują się z delikatnym i słodkim smakiem białej czekolady. Gorąco polecam!

Dżem z mirabelek z białą czekoladą

Składniki:

Dżem z mirabelek z białą czekoladą

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dżem z mirabelek z białą czekoladą
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.

Owoce myjemy, wypestkowujemy (najlepiej za pomocą drylownicy do wiśni) i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż dżem się zagęści.

Kiedy konsystencja dżemu nas zadowala dodajemy połamana biała czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając żeby dżem się nie przypalił.

Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki.

Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.