szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mus jabłkowy bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mus jabłkowy z słodkich jabłek często robię bez cukru, a później wykorzystuję np do naleśników lub ciast.

Mus jabłkowy bez cukru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus jabłkowy bez cukru

 

  • 2 kg słodkich jabłek (właściwie to dowolna ilość)
  • pół szklanki wody
  • opcjonalnie cynamon

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy bez cukru
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na ćwiartki. W garnku lub na szerokiej patelni wlewamy na dno pół szklanki wody, a następnie wrzucamy na to przygotowane jabłka. Można dodać cynamon.

Prażymy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i odparowania soku. Tak przygotowane przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Mus jabłkowy bez cukru
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy wodę
Mus jabłkowy bez cukru
Jabłka obieramy usuwamy pestki i kroimy
Mus jabłkowy bez cukru
Przykrywamy pokrywką i dusimy całość aż jabłka się rozpadną
Mus jabłkowy bez cukru
Gorące jabłka przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy