akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Frużelina owocowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Świetny dodatek do ciast, kremów, tortów i deserów. Można go zrobić z przeróżnych owoców: czereśni, malin, jagód itp.

Frużelina owocowa

Składniki:

Frużelina owocowa

 

  • 500 g owoców np. porzeczek, wiśni, truskawek, jagód itp.

 

 

  • 1/2 szkl cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Frużelina owocowa
Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić do napęcznienia.Owoce razem z sokiem z cytryny i cukrem umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Wsypać przesianą mąkę pszenną i wlać żelatynę. Energicznie mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny.

Tak przygotowaną owocową frużelinę zdjąć z palnika. Przechowywać w lodówce do 3 dni, lub jeśli chcemy, by miała dłuższy czas do spożycia, należy jeszcze gorącą przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przenieść w chłodne miejsce, np. do spiżarni.

Tam może leżeć do kilku miesięcy. N a zimę będzie jak znalazł! Polecam!