Sposób przygotowania:
Marmolada z pomarańczy rodem z PRLprzygotowanie
1dzień-
Pomarańcze szorujemy i przelewamy wrzątkiem.
wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą- odstawiamy na 24 h
2 dzień.
Zlewamy wodę, wlewamy czystą i zagotowujemy- pomarańcze gotujemy 1/2 h
Odstawiamy na 24 h w zimne miejsce.
krojenie
Zlewamy wodę, a pomarańcze bardzo drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa (ewentualnie w połowie gotowania można zmiksować )
gotowanie
W garnku o grubym dnie zagotowujemy wodę z cukrem- gotujemy syrop
Do wrzątku dodajemy pomarańcze i często mieszając gotujemy przez 1,5 godziny.
Pod koniec dodajemy sok z cytryny- zagotowujemy ponownie.
Gorącą marmoladę przekładamy do gorących wyparzonych słoików, od razu zamykamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem.
Przykrywamy kocem i pozostawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach odwracamy, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.