laleczkaxp

laleczkaxp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Odlotowy zawrót głowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny deser:))))polecam:))))))))))))

Odlotowy zawrót głowy

Składniki:

Odlotowy zawrót głowy

 

  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 8 dag mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki rumu
  • starta tabliczka gorzkiej czekolady
  • garść wiórków migdałowych
  • sól
  • tłuszcz do nasmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Odlotowy zawrót głowy
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie ucierać, dodając orzechy, rum i na koniec-śmietankę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą orzechową. Sześć foremek lub salaterek natłuścić i napełnić masą orzechową. Przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Wyłożyć na talerzyki. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi i płatkami migdałowymi.