zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Ogórki kanapkowe Margarytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W internecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków

Ogórki kanapkowe Margarytki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki kanapkowe Margarytki

 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych ( nie za dużych )

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kanapkowe Margarytki
Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków.

Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić, a zabrać się za przygotowanie zalewy. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier ale bez octu i zagotować. Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach. Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką.

Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania. Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem. Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce.

Ogórki muszą się przegryźć więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać jakieś dwa tygodnie.
Ogórki kanapkowe Margarytki
Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków.
Ogórki kanapkowe Margarytki
Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić a zabrać się za przygotowanie zalewy.
Ogórki kanapkowe Margarytki
zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach.
Ogórki kanapkowe Margarytki
Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania.

Tagi:

ogórki