bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Ogórki krokodylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczne ogórki w słodko-pikantnej zalewie z dodatkiem czosnku. Moja rodzina bardzo lubi takie ogórki szczególnie do obiadu.

Ogórki krokodylki

Składniki:

Ogórki krokodylki

 

 

 

 

  • Zalewa I

 

  • 1,2 szklanki oleju

 

  • 1 łyżka przyprawy chilli

 

  • Zalewa II

 

  • 3 szklanki octu

 

  • 1 szklanka wody

 

  • 1 kilogram cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki krokodylki
Czosnek obieramy i dość drobno siekamy, ogórki dokładnie myjemy, nie obierając kroimy w ćwiartki, razem z czosnkiem przekładamy do miski, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy ogórki na noc żeby ogórki puściły sok.

Do rondla wlewamy olej, wsypujemy chilli, zagotowujemy, z ogórków zlewamy sok, zalewamy gorącą zalewą, dokładnie mieszamy.

Ogórki nakładamy do umytych i wyparzonych słoików, składniki zalewy nr. II zagotowujemy i zalewamy poukładane ogórki w słoikach.

Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.

Tagi:

ogórki