Monika69

Monika69

Kucharz
[Przepisów: 6]

Krokodylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Słodkie, czosnkowe-pikantne ogóreczki

Krokodylki

Składniki:

Krokodylki

 

  • 2 kg ogórków (małych)
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki chilli
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5, szklanki octu

Sposób przygotowania:

Krokodylki
Ogórki umyć pokroić wzdłuż na połówki i przesypać 4 łyżkami soli. Pozostawić na maksimum 6 godzin, ale nie krócej niż 3 godziny.
Odsączyć powstałą wodę i polać rozgrzanym na patelni olejem, posypać chilli i całość wymieszać z pokrojonym na plasterki czosnkiem.

Cukier i ocet zagotować, powstałym syropem zalać ogórki i pozostawić na 12 godzin. Minimum 6 godzin, ogórki powinny się skręcić.

Następnie przełożyć do słoiczków i nie pasteryzować! Smacznego!

Każdy znajomy, który spróbował u mnie tych słodko-pikantnych, czosnkowych ogóreczków chciał przepis.