karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Ogórki - krokodylki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ogórki - krokodylki dla tych, którzy lubią na ostro...

Ogórki - krokodylki

Składniki:

Ogórki - krokodylki

 

  • 3 kg ogórków
  • 4 łyżki grubej soli
  • 4 łyżeczki przyprawy chili
  • 2 główki czosnku
  • 10 łyżek oleju
  • Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki - krokodylki
Pokrojone ogórki w słupki (nie obierać) solimy i zostawiamy na 6 godzin, co jakiś czas mieszamy. Po 6 godzinach odlewamy wodę z ogórków i wkrajamy obrany czosnek, posypujemy przyprawą chili. Podgrzewamy olej i wlewamy do zalewy, czyli zagotowanego octu z cukrem. Ogórki zalewamy gorącą zalewą i macerujemy (moczymy) 12 godzin, co jakiś czas mieszając. Po 12 godzinach namoczone ogórki wkładamy do słoików i zalewamy tym syropem, w którym moczyliśmy je przez 12 godzin. Zakręcamy słoiki. Nie trzeba gotować słoików.
Smacznego :)