Sposób przygotowania:
Ogórki na mizerię w słoikach
Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie zabieramy się za ogórki.
Ogórki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy końcówek. Następnie kroimy na cienkie plasterki i przekładamy do miski. Posypujemy solą dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Po upływie wyznaczonego czasu wylewamy powstały płyn. Do słoików wlewamy po pół szklanki przestudzonej zalewy. Wkładamy ogórki, dajemy po łyżce zielonego drobno posiekanego koperku. Całość uzupełniamy zalewą. Dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody potem wyjmujemy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ogórki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy końcówek. Następnie kroimy na cienkie plasterki i przekładamy do miski. Posypujemy solą dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Po upływie wyznaczonego czasu wylewamy powstały płyn. Do słoików wlewamy po pół szklanki przestudzonej zalewy. Wkładamy ogórki, dajemy po łyżce zielonego drobno posiekanego koperku. Całość uzupełniamy zalewą. Dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody potem wyjmujemy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.