Sposób przygotowania:
Ogórki nadziane kotletami z sosem
Umyć ogórka. Odciąć końcówki. Pokroić na 3 cm kawałki ( na osobę 3-4 sztuki). Wydrążyć pestki małą łyżeczką ( na wylot). Kotlety mielone pokroić na kawałki i wypełnić nimi puste miejsca w ogórkach. Ułożyć nadziane ogórki w garnku do gotować 15-20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( sprawdzam czy jest miękki patyczkiem do szaszłyków). Pokroić pomidora odrzucając skórkę. Wrzucić na rozgrzany olej od suszonych pomidorów i chwilę smażyć. Dorzucić pokrojone suszone pomidory. Zalać wodą i gotować 10 minut. Dołożyć oba sery i ogrzewać by sie roztopiły. Przelać do malaksera i zmiksować. Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, maggi i cukrem. Podawać ogórki z sosem z chrupiącą bagietką, ziemniakami lub ryżem na sypko. * Normalny kotlet mielony ( chodzi o średnią wielkość ) wystarcza na napełnienie ok. 9 sztuk ,,kubeczków" ogórkowych , czyli starcza dla 3 osób ( trzeba wtedy pokroić więcej ogórków).
Cukiereczek13