migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Ogórki w zalewie keczupowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zimą kiedy brak świeżych warzyw z chęcią sięga się po przetwory z tych najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Dlatego też warto poświecić trochę czasu i przygotować trochę pyszności na potem.

Ogórki w zalewie keczupowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w zalewie keczupowej

 

  • 3-4 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 300 g keczupu łagodnego lub pikantnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2 łyżki soli
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie keczupowej
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia.

Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Ja zrobiłam pół w plastrach a pół pikli. Następnie pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Potem zalać wystudzoną zalewą.

Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania.

Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.
Ogórki w zalewie keczupowej
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia.
Ogórki w zalewie keczupowej
Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry.
Ogórki w zalewie keczupowej
Następnie pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach.
Ogórki w zalewie keczupowej
Potem zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania.

Tagi:

ogórki