lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ogórki w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ostatnio chodzimy za mną ogórki w zalewie musztardowej i postanowiłam zrobić. Wszak mamy sezon ogórkowy więc na czasie a na zimę będzie jak znalazł .

Ogórki w zalewie musztardowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • 250 ml octu
  • 1.1/2 litra wody
  • liść laurowy na słoik półlitrowy
  • ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy
  • czosnek 1 na słoik półlitrowy
  • chrzan 1 cm na słoik półlitrowy
  • koper jeden kwiatek słoik półlitrowy
  • 9 łyżeczek musztardy rosyjskiej

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie musztardowej

Wykonanie:

Ogórki umyłam osuszyłam, poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką )
Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper. Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je.

Przygotowanie zalewy :

Przygotowałam miarkę 3 litrową.
Do miarki wlałam wrzątek , następnie wsypałam cukier i sól. Dodałam musztardę , dokładnie wymieszałam i wlałam ocet, ponownie wymieszałam. Gorącą zalewę wlewałam od razu do ogórków i zakręcałam. Gotowałam słoiki po 10-12 minut od zagotowania.
Ogórki są już dobre po paru dniach.

Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym .
Ogórki w zalewie musztardowej
Poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ).
Ogórki w zalewie musztardowej
Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper .
Ogórki w zalewie musztardowej
Do miarki wlałam wrzątek , następnie wsypałam cukier i sól .

Tagi:

ogórki