Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ogórki w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki w tej postaci lubię najbardziej, są przepyszne.

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

Ogórki w zalewie musztardowej

 

  • Zalewa:
  • 1,5 litra wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • szklanka octu,
  • 3,5 łyżki soli,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej.

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki obieramy i myjemy z ewentualnych brudów. Kroimy wzdłuż na 4 części i tak przygotowane ogórki układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Gotujemy wodę z octem, cukrem i solą. Odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce. Gdy zalewa będzie już zimna dodajemy musztardę francuską oraz rosyjską i bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki(staramy się, by w każdym słoiku były ziarna gorczycy). Pasteryzujemy 20 minut.

Tagi:

ogórki