Tusia893

Tusia893

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Ogórki z chili

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetne ogórki z chili, polecam!

Ogórki z chili Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki z chili

 

  • 3 kg ogórków, 4 łyżki soli, 1,5 główki czosnku, 2,5 łyżeczki chili
  • Zalewa: 0,5 kg cukru, 1,5 szkl octu, 8 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z chili
Ogórki obrać i pokroić w ćwiartki, potem posolić i odstawić je na 6 godzin. Po 6-ciu godzinach odlać słoną wodę, dodać pokrojony drobno czosnek oraz posypać chili.
Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę i zalać nią ogórki. Następne odstawić na 12 godzin. Po 12 h przełożyć do słoików, najlepiej małych po dżemie (z tej porcji ok. 6 sztuk). Nie gotować! Ogórki są gotowe i już dobre na drugi dzień. Nie czuć, aż tak mocno chili, wg mnie są w sam raz, ale jak ktoś naprawdę lubi ostre może dodać więcej chili.
Ogórki z chili
Na rysunku 1 są ogórki pokrojone na ćwiartki i osolone
Ogórki z chili
Na rys.2 widać ogórki już odlane, wymieszane z chili i czosnkiem
Ogórki z chili
Na rys.3 przedstawione są ogórki już gotowe i wyciągnięte ze słoiczka, pych

Tagi:

ogórki