Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Okrąglaki Kokosiaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i bardzo łatwy deser dla dzieci i dorosłych :)

Okrąglaki Kokosiaki

Składniki:

Okrąglaki Kokosiaki

 

  • 2,5 szklanki mąka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 5 sztuk jaja,
  • 0,5 kostki margaryna Kasia,
  • 1 sztuka ananas,
  • do posypania wiórka kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Okrąglaki Kokosiaki
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, 4 całe jajka i jedno żółtko zagnieść na ciasto. Białko z ostatniego jajka zostawić w np szklaneczce.

Ananasa obrać, pokroić w plastry a środku wykroić kieliszkiem lub foremką do jakichś kruchych ciasteczek.

Ciasto wałkować na grubość ok 1,5-2 cm i wycinać z niego duże koła np. miseczką, tak, aby plastry ananasa były mniejsze niż krążki ciasta. Na krążkach z ciasta układamy ananasa i naciągamy delikatnie brzegi by je dokładnie skleić. Pieczemy 15 minut w temperaturze 150 stopni.