rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Omlet owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do smażenia omletu owocowego trzeba więcej oleju niż w przypadku naleśników.

Omlet owocowy

Składniki:

Omlet owocowy

 

  • Jabłka, wydrylowane czereśnie lub wiśnie albo rozdrobnione śliwki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżka stołowa wody
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Omlet owocowy
Robimy ciasto naleśnikowe z jajek, oleju, wody i szczypty soli. Z połowy ciasta formujemy gruby naleśnik i smażymy go z obu stron, po czym nakładamy nań pokrojone w cienkie plastry jabłka, wydrylowane czereśnie lub wiśnie albo rozdrobnione śliwki, a następnie zalewamy drugą połową ciasta. Gdy dolna warstwa tego ciasta jest już wystarczająco usmażona, zsuwamy omlet na talerz i po przewróceniu na drugą stronę wkładamy znowu na patelnię.