Sposób przygotowania:
Omlet z marchewką i kurkami
Za pomocą widelca ubijamy w miseczce dokładnie2 jajka, tak aby wtłoczyć do masy jajecznej dużo powietrza, dodajemy 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej i 100 ml mleka, dokładnie wszystko ubijamy, aby nie było grudek.. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy kurki i posiekana 1 cebulę, doprawiamy solą, lekko dusimy pod przykryciem około 3 minut, dodajemy startą marchewkę, dusimy kolejne 2 minuty, wtedy wlewamy masę jajeczną, ruchem kolistym rozprowadzamy masę równomiernie na patelni, doprawiamy pieprzem, przykrywamy i smażymy na małym ogniu, spód powinien się lekko przyrumienić, a wierzchnia warstwa powinna być ścięta. Wykładamy omlet na duży talerz, doprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą papryki.
evita0007