IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Orientalna gorąca czekolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozgrzewający napój na zimowe wieczory

Orientalna gorąca czekolada

Składniki:

Orientalna gorąca czekolada

 

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/2 łyżeczki startego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka kremówki

 

  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Orientalna gorąca czekolada
Mleko i kremówkę wlewamy do rondelka i powoi podgrzewając doprowadzamy do momentu wrzenia. Czekoladę trzemy na tarce na grube wiórki. Papryczkę chili dokładnie myjemy i kroimy na drobniutkie kawałeczki. Imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach, cynamon rozdrabniamy w moździerzu. Rozdrobnione składniki i cukier według własnego upodobania dodajemy do wrzącego mleka ze śmietanką, nie zdejmujemy z ognia, póki czekolada całkowicie się nie rozpuści. Odstawiamy z ognia, przed podaniem należy odczekać około 10 minut, aż napój nabierze aromatu.

Tagi:

czekolada