Nulek

Nulek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasteczka świętej Hildegardy, która uwielbiała orkisz pod każdą postacią. :) Ale kuszą w sposób bynajmniej nie święty... ;0

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą i żurawiną

Składniki:

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą i żurawiną

 

  • 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 1 jajo
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 g cynamonu
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g imbiru/kardamonu/przyprawy do pierników (lub innej ulubionej)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscovado (to ten mokry, z melasą, bardzo ciemny)
  • 100 g rodzynków
  • 100 g kawałków czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą i żurawiną
Z podanych na liście składników (łącznie z czekoladą, rodzynkami i żurawiną, oczywiście) należy zagnieść ciasto i schować na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu trzeba odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować z nich niewielkie kulki i spłaszczać je lekko w dłoniach (ciasto się lepi, więc dobrze jest nasmarować dłonie odrobiną oleju - albo często je myć ;) ).Piec ciastka na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza przez ok. 5-10 minut (z termoobiegiem).Można je długo przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, ale najlepsze są w ciągu 2-3 dni po upieczeniu. :)