darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Ostry sos do potraw z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uczta przy grillu nie obędzie się bez rozmaitych dodatków, między innymi sosów. Oto propozycja na zdrowy a przy tym bardzo ładnie prezentujący się sos.

Ostry sos do potraw z grilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ostry sos do potraw z grilla

 

  • 1 duże opakowanie jogurtu typu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały buraczek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ostry sos do potraw z grilla
Buraka należy ugotować, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można też użyć buraczków ze słoika - wersja na szybko. Do miski przełożyć jogurt i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołożyć startego buraczka i dokładnie wymieszać, aby sos zyskał jednolity, różowy kolor. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polecam schłodzić sos. 
Ostry sos do potraw z grilla
jogurt typu greckiego przełożyć do miski
Ostry sos do potraw z grilla
dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Ostry sos do potraw z grilla
dodac starte buraczki i dobrze wymieszać, doprawić