Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ostry sos winegret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos winegret można również podawać do jajek.

Ostry sos winegret

Składniki:

Ostry sos winegret

 

  • 2 żółtka
  • pół szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • pół cytryny
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka musztardy
  • 3-4 korniszony
  • pół łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Ostry sos winegret
W makutrze utrzeć żółtka, dodając po kropli oliwy, ciągle ucierając. Do utartej masy, dodać sok z cytryny, sól, pieprz
i stale mieszając, rozprowadzać czerwonym winem. Dołożyć musztardę i drobniutko pokrojone korniszony. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Podawać do zimnych mięs i wędlin.