Owoce mieszane w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać na deser lub kolację.

Owoce mieszane w galaretce

Składniki:

Owoce mieszane w galaretce

 

  • Jabłka,morele,wiśnie,czereśnie(ok.50 dag) z kompotu
  • 4 porcje lodów śmietankowych
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ubitej śmietany

Sposób przygotowania:

Owoce mieszane w galaretce
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Po 10-15min. podgrzewać mieszając do zawrzenia,połączyć z winem.Przygotować kompotierki lub pucharki,na dnie układać kolejno warstwę lodów i kilka łyżek tężejącej galaretki z wina,wstawić do lodówki,wjąć po zestaleniu ,ułożyć owoce,zalać pozostałą galaretką,ponownie wstawić do lodówki.Przed podaniem ozdobić ubitą śmietanką.