Sposób przygotowania:
Owsiane placuszki z amarantusem i jogurtem
Przepis na 9 sztuk.
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wbić jajka (białka razem z żółtkami) i ubić je na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jogurt i 2 łyżki siemienia lnianego, delikatnie wymieszać i odstawić na ok. 2 minuty.
Dodać 4 łyżki płatków owsianych, 1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa, 1 łyżkę mąki owsianej, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki płynnego miodu. Całość krótko i dokładnie zmiksować.
Dodać 2 łyżki suszonej żurawiny i wymieszać łyżką.
Na blachę wykładać po łyżce masy na jeden placuszek.
Piec przez 11 minut w temp. 180°C, następnie zmniejszyć temp. do 165°C i piec jeszcze przez ok. 6,5 minuty.
Placuszki powinny się zrumienić (będą miękkie).
Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wbić jajka (białka razem z żółtkami) i ubić je na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jogurt i 2 łyżki siemienia lnianego, delikatnie wymieszać i odstawić na ok. 2 minuty.
Dodać 4 łyżki płatków owsianych, 1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa, 1 łyżkę mąki owsianej, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki płynnego miodu. Całość krótko i dokładnie zmiksować.
Dodać 2 łyżki suszonej żurawiny i wymieszać łyżką.
Na blachę wykładać po łyżce masy na jeden placuszek.
Piec przez 11 minut w temp. 180°C, następnie zmniejszyć temp. do 165°C i piec jeszcze przez ok. 6,5 minuty.
Placuszki powinny się zrumienić (będą miękkie).
Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.