Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Muffinki jagodowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Upiekłam dziś pierwszy raz te pyszniutkie muffinki z dodatkiem mąki graham z borówkami i gorzką czekoladą ale na pewno nie ostatni. Wyszły mega pyszne.

Muffinki jagodowo-czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki jagodowo-czekoladowe

 

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki graham
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1 szkl. borówek
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • foremki papierowe na muffinki

Sposób przygotowania:

Muffinki jagodowo-czekoladowe

Przygotowanie składników:

Muffinki jagodowo-czekoladowe
Borówki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć

Borówki opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć na sicie. Gorzką czekoladą drobno kroimy.

Przygotowanie suchych składników:

Muffinki jagodowo-czekoladowe
Wszystkie suche składniki oprócz czekolady dokładnie mieszamy

Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do miski. Dodać mąkę graham, szczyptę soli i cukier. Wymieszać składniki.

Przygotowanie mokrych składników:

Muffinki jagodowo-czekoladowe
W misce zmiksować olej, zsiadłe mleko i jajko

Zsiadłe mleko,jajko i olej razem zmiksować.

Mieszkanie ciasta:

Muffinki jagodowo-czekoladowe
Suche składniki mieszamy z mokrymi, dodajemy gorzką czekoladę i borówki

Łączymy razem suche składniki z mokrymi. Dodajemy posiekaną czekoladę i i borówki. Mieszamy dokładnie razem.

Przełożenie ciasta do papilotek:

Muffinki jagodowo-czekoladowe
Przygotowane muffinki wkładamy do specjalnej foremki do pieczenia muffinek

Przygotowane ciasto przekładamy za pomocą łyżki do papierowych papilotek. Wkładamy do formy do pieczenia muffinek.

Etap końcowy:

Muffinki jagodowo-czekoladowe
Upieczone muffinki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem

Wkładamy blachę z muffinkami do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy około 25 min. Upieczone wyciągamy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem.