Miód wielokwiatowy – zbierany jest z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Kolor jego zazwyczaj jest jasno lub ciemnobrązowy. Zapach zależy od zebranego nektaru. Miody wielokwiatowe to wielka grupa miodów, których smak, barwa i walory zdrowotne uzależnione są od gatunków roślin oblatywanych przez pszczoły. Miody wielokwiatowe wiosenne są o jasnych barwach i delikatnych smakach, miody w ciągu lata zawierają nektar z lipy, gorczycy i facelii i są ciemnego koloru.
Zawartość
Miód wielokwiatowy pod względem składu chemicznego cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym nektar zbierany przez pszczoły z różnych roślin i kwiatów w różnych porach roku. Podstawą każdego miodu nie tylko wielokwiatowego są cukry proste: glukoza i fruktoza. To przede wszystkim dzięki tym cukrom posiada on tak duże działanie odżywcze i lecznicze. Dodatkowo miód zawiera w sobie karoten, witaminę A, pierwiastek krzemu wpływając pozytywnie na działanie układu krwionośnego.
Działanie
Przede wszystkim miód stosuje się w chorobach alergicznych i dróg oddechowych tj. astma oskrzelowa lub katar sienny inaczej zwanym pyłkowicą. Zdaniem naukowców na skuteczność działania miodu wielokwiatowego w łagodzeniu objawów alergii wpływa między innymi obecność ziaren pyłku kwiatowego jak również cząsteczek kurzu. Stanowią one swoiste antygeny powodujące u pacjenta leczonego miodem wytwarzanie przeciwciał. Miód stanowi cenne źródło energii dla mięśnia sercowego, dzięki czemu pozytywnie działa w zwalczaniu chorób serca i naczyń, a także wspomaga wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. Znajduje również zastosowanie w leczeniu chorób grypy i przeziębienia.
Zastosowanie
Można go dodawać jako składnik do ciast i ciasteczek jak i innych wyrobów cukierniczych. W celach leczniczych dodaje się go do herbaty i gorącego mleka.
Zawartość
Miód wielokwiatowy pod względem składu chemicznego cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym nektar zbierany przez pszczoły z różnych roślin i kwiatów w różnych porach roku. Podstawą każdego miodu nie tylko wielokwiatowego są cukry proste: glukoza i fruktoza. To przede wszystkim dzięki tym cukrom posiada on tak duże działanie odżywcze i lecznicze. Dodatkowo miód zawiera w sobie karoten, witaminę A, pierwiastek krzemu wpływając pozytywnie na działanie układu krwionośnego.
Działanie
Przede wszystkim miód stosuje się w chorobach alergicznych i dróg oddechowych tj. astma oskrzelowa lub katar sienny inaczej zwanym pyłkowicą. Zdaniem naukowców na skuteczność działania miodu wielokwiatowego w łagodzeniu objawów alergii wpływa między innymi obecność ziaren pyłku kwiatowego jak również cząsteczek kurzu. Stanowią one swoiste antygeny powodujące u pacjenta leczonego miodem wytwarzanie przeciwciał. Miód stanowi cenne źródło energii dla mięśnia sercowego, dzięki czemu pozytywnie działa w zwalczaniu chorób serca i naczyń, a także wspomaga wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. Znajduje również zastosowanie w leczeniu chorób grypy i przeziębienia.
Zastosowanie
Można go dodawać jako składnik do ciast i ciasteczek jak i innych wyrobów cukierniczych. W celach leczniczych dodaje się go do herbaty i gorącego mleka.