Sposób przygotowania:
Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowymPrzygotowanie mięsa
Filet oczyszczamy z ewentualnych błonek, kroimy na kostkę 1 cm. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką, curry, czosnkiem roztartym w dłoniach i oregano również roztartym(jeśli nie mamy czosnku niedźwiedziego możemy dodać ząbek zwykłego czosnku tylko należy go drobno posiekać, jednak polecam czosnek niedźwiedzi bo jest o wiele lżej strawny od normalnego).Mieszamy mięso z przyprawami i wstawiamy do lodówki na ok.30 min.aby przyprawy wchłonęły się w mięso.
Obróbka mięsa
Mięso wyjmujemy z lodówki i każdy kawałek osobno panierujemy w mące ryżowej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju. Mąk ryżowa ma to do siebie że nie pali się na patelni a oblepia ładnie mięso i rumieni razem z nim.
Podstawa pod sos
Do garnka wlewamy zimną wodę, marchew ścieramy na drobnych oczkach, natki warzyw siekamy i wkładamy do wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie odrobinę solimy i pieprzymy.Do takiej marynaty wkładamy usmażone mięso i gotujemy ok. 30 min
Sos
Na patelnie gdzie smażyliśmy mięso wlewamy ok. szkl wody dokładamy koncentrat pomidorowy i wsypujemy 3 łyżki mąki ryżowej, mieszamy lekko podgrzewamy ale nie zagotowujemy, chodzi o to aby mąka rozpuściła się i połączyła z wodą i koncentratem. Jak mięso w garnku jest już miękkie wlewamy sos i dusimy ok. 10 min. Mieszając co jakiś czas by nie przywarło. Gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem lub do pieczywa.