Sposób przygotowania:
Pączki.
Drożdże należy rozpuścić w dwóch szklankach mleka, dodać cukier, mąkę oraz szczyptę kurkumy (maleńką ilość na samym koniuszku łyżeczki) – wszystko razem wymieszać, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę, rozwałkować ciasto na ok. pół cm grubości. Na rozwałkowanie ciasto rozłożyć marmoladę (ok. pół łyżeczki), przyłożyć drugą warstwą ciasta i szklanką wykrawać kółka. Rozłożyć pączki na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 40min.). W garnku rozgrzać olej i wkładać pączki do smażenia. Pączki należy odwrócić na drugą stronę, gdy się zarumienią. Pączki najlepiej wyciągać łyżką cedzakową, następnie odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki wystygną należy posypać je cukrem pudrem.