pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szczególnie często je robimy w okolicy Tłustego Czwartku

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • 900 ml mleka
  • 10 dag drożdży
  • kostka margaryny
  • 8 żółtek
  • szczypta cukru
  • kieliszek spirytusu
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 kg mąki
  • sól
  • do smażenia olej,
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier, cukier wanilinowy, poczekać aż wyrośnie. Mąkę, sól przygotować. Gdy rozczyn urośnie wlać do mąki 8 żółtek i ciepłą roztopioną margarynę. Wyrobić, dodać spirytus, dalej wyrabiać aż ciasto odejdzie od ręki. Gdy wyrośnie, robić pączki do środka wkładać marmoladę i piec na oleju. Pomieszczenie musi być ciepłe. Posypać cukrem pudrem gdy się usmażą.