Sposób przygotowania:
Pączki 8
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Całe jajko i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyrośnięte drożdże mieszamy z resztą mąki, utartymi żółtkami i wyrabiamy. Następnie dodajemy podgrzane mleko w ilości takiej, aby ciasto było nie za twarde ale i nie za lejące (trzeba wyczuć moment, kiedy mleka będzie wystarczająco). Dodajemy olej, wyrabiamy a następnie dodajemy ocet i ponownie wyrabiamy na lśniące ciasto. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką krążki. Po środku każdego krążka nakładamy marmoladę i przykrywamy go drugim krążkiem. Zlepiamy i szklanką odcinamy boki krążków. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smalec rozpuszczamy i dobrze rozgrzewamy. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy partiami pączki i smażymy w głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Można dodatkowo po usmażeniu polać pączki polewą, rozpuszczoną czekoladą czy też po przestygnięciu posypać je cukrem pudrem.