mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Pączki 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączkowa bomba kaloryczna

Pączki 8

Składniki:

Pączki 8

 

  • 1 kg mąki,
  • 6 sztuk żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 150 g drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 5 łyżek oleju,
  • 150 g białego drobnego cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • marmolada truskawkowa,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 1 kg smalcu,
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Pączki 8
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Całe jajko i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyrośnięte drożdże mieszamy z resztą mąki, utartymi żółtkami i wyrabiamy. Następnie dodajemy podgrzane mleko w ilości takiej, aby ciasto było nie za twarde ale i nie za lejące (trzeba wyczuć moment, kiedy mleka będzie wystarczająco). Dodajemy olej, wyrabiamy a następnie dodajemy ocet i ponownie wyrabiamy na lśniące ciasto. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką krążki. Po środku każdego krążka nakładamy marmoladę i przykrywamy go drugim krążkiem. Zlepiamy i szklanką odcinamy boki krążków. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smalec rozpuszczamy i dobrze rozgrzewamy. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy partiami pączki i smażymy w głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Można dodatkowo po usmażeniu polać pączki polewą, rozpuszczoną czekoladą czy też po przestygnięciu posypać je cukrem pudrem.