gotujebochce.pl

gotujebochce.pl

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pączki domowe 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe pączki na każdą okazję

Pączki domowe 4

Składniki:

Pączki domowe 4

 

  • 1. 1 kg mąki
  • 2. 16 żółtek
  • 3. 1,5 szkl. cukru
  • 4. 200 g masła
  • 5. 160 g drożdży
  • 6. 3 szklanki ciepłego mleka
  • 7. cukier waniliowy
  • 8. szczypta soli
  • 9. 4 łyżki spirytusu (ja użyłem wódki)
  • 10. powidła (wedle uznania, ja miałem o smaku róży)
  • 11. kostka smalcu + olej do smażenia
  • 12. cukier puder lub lukier do posypania/polania

Sposób przygotowania:

Pączki domowe 4
Przygotowanie drożdżowego ciasta: Drożdże pozostawić do wyrośnięcia 1. Do kubka wkładamy drożdże, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki i szklankę ciepłego mleka. Należy dokładnie wymieszać składniki, aby nie było grudek. Można przykryć ściereczką, albo bez przykrywania odstawić w ciepłe miejsce. Ale UWAGA! Drożdże bardzo szybko rosną, więc zalecam jakieś większe naczynie, aby nie trzeba było sprzątać:) 2. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek następnie dodajemy pozostały cukier i dodatkowo cukier waniliowy. Najlepiej ucierać żółtka na parze (ja wykorzystałem do tego pozostałe ciepłe mleko, które czeka na swoją kolej). Ucieramy do momentu, aż utrzymamy kremową, puszystą masę, tak jak na zdjęciu. Kremowa, puszysta masa z żółtek 3. Mąkę najlepiej wsypujemy do miski, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże oraz utarte żółtka. Ciasto wyrabiamy rękami. W międzyczasie możemy na małym ogniu roztapiać sobie masło. Do ciasta po trochu dodajemy mleka, tak aby było pulchne i sprężyste. Należy jednak uważać, aby nie było zbyt rzadkie. 4. Kiedy ciasto odchodzi od miski powolutku wlewamy roztopione masło i dalej wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy spirytus/wódkę. Kiedy mamy już jednolitą masę, przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. zykujemy pączki do smażenia:) 1. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, to znak, że możemy zacząć szykować pączki. Wg mnie najlepszym sposobem jest moczenie łyżki w wodzie i wyciąganie po porcji ciasta na tacę z mąką. Następnie delikatnie obtaczamy i formujemy placuszki. 2. Na placuszki nakładamy porcję marmolady, następnie bierzemy pusty placuszek i przykrywamy nim marmoladę delikatnie sklejając boki 3. Na koniec najlepiej szklanką tworzyć okrągłe kształty, ucinając pozostałą część ciasta. 4. Pozostawić gotowe pączki na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. I smażenieSmażenie pączków 1. Do garnka wlewamy olej oraz wrzucamy kostkę smalcu. 2. Poczekać aż tłuszcz mocno się nagrzeję. 3. Wrzuć do garnka kawałek obranego ziemniaka (tak ziemniaka) i jak będzie skwierczał, dorzucaj do niego pączki. 4. Smaż na nie za mocnym ogniu, bo Ci się spalą. 5. Obracaj najlepiej patyczkami do szaszłyków. 6. Po obróceniu przykryj na chwilkę garnek przykrywką. 7. Usmażone pączki wyciągaj na tacę wyłożoną pergaminem.