Sposób przygotowania:
Pączki leniwe
Ciasto po zrobieniu pozostawiamy do wyrośniecia, brzoskwinie parzymy ok 2-3 min we wrzątku szybko chłodzimy zmieniając zimną wodę 3-4 razy , obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 0,5 cm lub półplasterki 2-3 mm( jabłka, gruszki tak samo ale bez sparzania...;). Z innymi owocami postępujemy podobnie jeśli trzeba lub tylko kroimy. Na pokrojone owoce wsypujemy 0,5 szkl. cukru i pozostawiamy na parę minut aby "puściły "sok. Łączymy owoce wraz z powstałym sokiem(!), lekko mieszając z wyrośniętym ciastem i pozostawiamy do następnego "ruszenia". Jeżeli użyjemy ananasy to wlewamy połowę soku z puszki. Nie bójcie się, ciasto nie będzie za rzadkie. Jeśli dżem, to dodajemy cukru w miarę potrzeby. Rozgrzewamy olej w garnku, na rozgrzany olej wkładamy (mocząc każdorazowo łyżkę w oleju) ciasto z owocami, wielkości połowy łyżki( jak kluski kładzione), obsmażamy jak pączki ...wyjmujemy, osączamy posypujemy cukrem pudrem... Smacznego. Gdy robię te "pączki" to ostatnią porcję zjadam sam ...jeśli zdążę.;))"Przepis ten przenoszę spod mojego byłego już"martwego" nicka >45Kazik< w związku z odmową przeniesienia hurtem wszystkich przepisów"