Sposób przygotowania:
Pączki wiedeńskie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi. Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę. Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wkładamy do szprycy lub rękawa. Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem. Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka. Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem.. Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem.